Έρευνα στο Trikalinos Αυγοτάραχο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Από το 1856, η οικογένεια Τρικαλινός ασχολείται με την παραγωγή αυγοτάραχου στην Ελλάδα. Εξελίσσοντας τις παραδοσιακές μεθόδους και αξιοποιώντας την καλύτερη εμπειρία της οικογένειας του, ο Ζαφείρης Τρικαλινός επαναδημιουργεί το αυγοτάραχο, εφαρμόζοντας καινοτομίες σε όλα τα διαφορετικά στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα της καινοτομίας και της δημιουργικότητας του, το Trikalinos Αυγοτάραχο είναι  μοναδικό και δημιουργεί νέα δεδομένα:  εξελίχθηκε σε ένα προϊόν πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (με υγιές προφίλ λιπιδίων από την άποψη της ω3/ω6 λιπαρά οξέα) και λιγότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο το 2006, ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς ερευνών για να διαπιστωθεί η ευεργετική επίδραση του Trikalinos Αυγοτάραχο στην ανθρώπινη υγεία. Έρευνες, η κατεύθυνση των οποίων είναι σε πλήρη αντίθεση με την αντίληψη που επικρατεί ακόμα έως και σήμερα, ότι άτομα που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους (δυσλιπιδαιμικοί) θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του αυγοτάραχου!

Η προτροπή των επιστημόνων του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου που συμμετείχαν στη πρώτη έρευνα ήταν να πραγματοποιηθούν πλέον αρχικά πειράματα in vivo (σε ζωντανό οργανισμό) σε πειραματόζωα και στη συνέχεια κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο προστατευτικό ρόλος του Trikalinos Αυγοτάραχο έναντι καρδιαγγειακών νόσων, όπως τουλάχιστον υπέδειξε η συγκεκριμένη έρευνα.

Το πρώτο στάδιο ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε το 2011. Η πιθανή αντιθρομβωτική δράση του Trikalinos Αυγοτάραχο επαληθεύτηκε σε πειραματικό πρότυπο (ποντίκια), σε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε ποντίκια, στη διατροφή των οποίων προστέθηκε Trikalinos Αυγοτάραχο, τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων τους μειώθηκαν σημαντικά, σε σύγκριση με εκείνα που δεν ετράφησαν με αυτό. Η τελική έκθεση καταλήγει αναφέροντας πως τα προκαταρτικά αυτά αποτελέσματα δείχνουν πως το Trikalinos Αυγοτάραχο, ως συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να έχει μία δυναμική έναντι της αθηρωμάτωσης.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις των πιθανών προστατευτικών ιδιοτήτων του Trikalinos Αυγοτάραχο στην υπερχολιστερολαιμία και εν γένει στα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι οποίες θα διερευνηθούν με περαιτέρω κλινικές μελέτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο «15ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου», που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το Νοέμβριο του 2011 και διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ).

Αποτελέσματα της Έρευνας του Ινστιτούτου Παστέρ για την αντιθρομβωτική δράση του Aυγοτάραχου Trikalinos.