Έρευνα στο Trikalinos Αυγοτάραχο από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, σημερινός Πρόεδρος της εταιρείας Τρικαλινός Ε.Ε. – ένα ισχυρό πνεύμα με προοδευτική σκέψη, πραγματοποίησε το δικό του, προσωπικό βήμα προς τα εμπρός, επενδύοντας στο άνοιγμα των νέων προοπτικών που η παραγωγή του παραδοσιακού αυγοτάραχου προσέφερε. Συνειδητοποίησε από νωρίς ότι η εφαρμογή μιας σειράς καινοτομιών στην παραγωγή του αυγοτάραχου θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να φέρει στο προσκήνιο το -σχεδόν ξεχασμένο- θησαυρό της αρχαιότητας και να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου πάλι σε αυτό.
Για να επιτευχθεί αυτό, έχει ξεκινήσει μια σειρά ερευνών, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα. Κύριος στόχος του είναι να διερευνήσει τη θρεπτική αξία του Trikalinos Αυγοτάραχο και τις πιθανές ευεργετικές ιδιότητες που έχει στην την ανθρώπινη υγεία. Άλλωστε, το αυγοτάραχο, ως προϊόν ψαριού, αποτελεί συστατικό της μεσογειακής διατροφής και πρέπει να καταναλώνεται τακτικά από όλους μας.
Η πρώτη έρευνα ξεκίνησε το 2006 και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με Εργαστήριο Τροφίμων του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Η έρευνα είχε δύο κατευθύνσεις:
1. Να μελετηθεί η σύσταση των λιπαρών οξέων τόσο των αυγών του γκρίζου κέφαλου-μπάφας (τα ψάρι από τα αυγά του οποίου παράγεται το αυγοτάραχο) αλλά κυρίως του ίδιου του αυγοτάραχου
2. Να διερευνηθεί η ύπαρξη βιολογικά δραστικών λιποειδών στο αυγοτάραχο, τα οποία μπορούν να παίξουν προστατευτικό ρόλο έναντι καρδιοπαθειών.
Τα αποτελέσματα, όπως αποτυπώθηκαν στη τελική έκθεση του Πανεπιστημίου ήταν απολύτως ενθαρρυντικά και αναφέρουν πως το Trikalinos Αυγοτάραχο που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα, αποτελεί τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, παρέχοντας υψηλά ποσά πρωτεΐνης και ενέργειας. Περιέχει υψηλά ποσοστά μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, υψηλή συγκέντρωση ω3 λιπαρών και ένα υγιές προφίλ λιποειδών αναφερόμενο σε αναλογία ω3/ω6 λιπαρών οξέων.
Όσον αφορά τον έλεγχο της βιολογικής δραστικότητας in vitro, τα λιποειδή του αυγοτάραχου εμφάνισαν ανασταλτική δράση στη συσσώρευση αιμοπεταλίων πειραματόζωου που χρησιμοποιήθηκαν. Σε ένα από τα στάδια σχηματισμού, με απλά λόγια, αθηρωματικών πλακών.
Η προτροπή των επιστημόνων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν να πραγματοποιηθούν πλέον πειράματα in vivo (σε ζωντανό οργανισμό) σε πειραματόζωα και κατόπιν να ακολουθήσουν κλινικές μελέτες, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πιθανή αντιθρομβωτική δράση των λιποειδών του Trikalinos Αυγοτάραχο και η προστασία του έναντι καρδιαγγειακών νόσων.
Η συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry το 2008.