e-bannerespa EΤΠΑ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΒΑΡΙ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟΥ

Στις δυτικές ελληνικές ακτές του Ιονίου, τα νερά, σε αρκετά σημεία, εισδύουν βαθιά στη στε­ριά. Στους γαλήνιους κόλ πους δημιουργούν τα φυσικά ιχθυοτροφεία, τα Διβάρια. Εδώ, κατά κύριο λόγο,ζει το θηλυ κό του Κέφαλου, η Μπάφα.

Συνήθως, γνωρίζοντας έναν άνθρωπο, κοιτάμε πρώτα γύρω του –στο περιβάλλον του- και έπειτα πίσω του, στο παρελθόν του, ώστε να καταλάβουμε τις αιτίες που διαμόρφωσαν αυτόν τον άνθρωπο στο συγκεκριμένο χαρακτήρα. Το ίδιο ακριβώς θα σου πει και η γιαγιά όταν σου κόψει μια ζουμερή και μυρωδάτη ντομάτα από το μποστάνι της τον Αύγουστο, αλλά και ο ψαράς της Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού – Μεσολογγίου ( οπως και κάθε ψαράς), αν τον ρωτήσεις για ποιο λόγο είναι τόσο νόστιμο το ψάρι που ψάρεψε. Θα σου κάνει νόημα να κοιτάξεις γύρω σου, να ακούσεις το αέρα να κουνά τις συστάδες των καλαμιών και τα κριθάρια, να μυρίσεις την ποτισμένη με άρμη γη, να μαγευτείς με μια ματιά από το ακατέργαστο τοπίο, που μοιάζει διάφανο.

Εδώ, στα ήρεμα και παραγωγικά νερά αυτού του προικισμένου από τη φύση τόπου, οι Μπάφες – όπως και όλα τα άλλα είδη – ζουν προστατευμένες από εξωτερικούς κινδύνους (μεγαλύτερα ψάρια), βρίσκουν άφθονη τροφή (πλούσιο φυσικό φυτοπλαγκτόν) και νερά με ιδανική θερμοκρασία. Δεν είναι λοιπόν παράξενο, που κάθε Μάρτη εκατοντάδες χιλιάδες θηλυκών και αρσενικών κεφάλων ξεκινούν την πορεία προσέγγισης από το ανοιχτό πέλαγο, στα ελκυστικά νερά των Διβαριών της περιοχής.

Υποθαλάσσιοι δρυμώνες με πλούσια βλάστηση πλαγκτόν εξασφαλίζουν άφθονη τροφή για την Μπάφα που μεγαλώνει, ζευγαρώνει και εγκυμονεί εδώ. Κάποτε επιχειρεί να φύγει προς το ανοιχτό πέλαγος. Οι ψαράδες όμως έχουν φράξει τα περάσματα με ξύλινες παγίδες και με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η διαδικασία ψαρέματος της Μπάφας. Φυσικά, εκτός από θηλυκές Μπάφες, πιάνουν και αρσενικούς Κέφαλους, πιθανά κάποιο χέλι, σπάρους, τσιπούρες, λαυράκια και διάφορα άλλα.Οι Μπάφες ξεχωρίζονται και αρχίζει η πρώτη φάση παραγωγής των αυγοτάραχου.

Τα αυγά αφαιρούνται προσεκτικά από τα ψάρια. Το χρώμα των αυγών ποικίλλει από σχεδόν χρυσοκίτρινο έως πορτοκαλί, βαθύ κεχριμπαρένιο. Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, τέταρτη γενιά των παραδοσιακών παραγωγών αβγοτάραχου, παίρνει τα φρέσκα αυγά του Κέφαλου από τα Διβάρια, τα οποία μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις Trikalinos σε συνθήκες ψύξης, και η παραγωγική διαδικασία ξεκινά την ίδια μέρα.

Τα αυγά αφού πλυθούν, αφυδατώνονται και σφραγίζονται σε φυσικό κερί μέλισσας. Το Trikalinos Αυγοτάραχο με σεβασμό στην Παράδοση που δημιουργεί από το 1856, αλλά και με τη συνεργασία του επιστημονικού κόσμου, δίνει ένα προϊόν στον τελικό καταναλωτή που διατηρεί τα υψηλότερα επίπεδα υγρασίας και τη χαμηλότερη αλατότητα.

Το Trikalinos Αυγοτάραχο είναι επικαλυμμένο με φυσικό κερί μέλισσας το οποίο διατηρεί επαρκώς το προϊόν, σφραγίζοντας τη ντελικάτη γεύση του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το αποτέλεσμα αυτής της τεχνικής παραγωγής τυποποίησης είναι ένα εξαιρετικό προϊόν τόσο στην υφή, όσο και στη γεύση που έχει ταξινομηθεί ως μια από τις 30 πιο υγιεινές και πιο νόστιμες λιχουδιές του κόσμου.